Residence

Les Belles Heures

de kunstschilders

De kunstschilders

September is de periode dat er altijd een aantal kunstschilders bij ons aanwezig zijn.
Het leek ons goed idee om zes van deze kunstenaars (Harry, Wil, Joop, Tom, Heleen en Carlos) eens uit te lichten.

schilders

Het idee om eens aandacht aan schilders/kunstenaars te schenken, kwam door de schets/aquarel die Harry Otjens (Oss) ons recentelijk gaf.

harry lbh 2001

Hij gaf ons de schets met het aanzicht op de boerderij in 2001 en schreef de volgende tekst erbij. ‘We hebben het pittoreske les belles heures de afgelopen 20 jaar zien veranderen naar een hoogwaardige accommodatie. Maar de rust en sfeer van vroeger is bewaard gebleven. De kwaliteit en klasse is gestegen naar grote hoogte’.

Harry is aangesloten bij het genootschap van Beeldende kunst in Oss.

De andere kunstenaars die bijna jaarlijks bij ons verblijven en die we graag even noemen, zijn:

Tom Senders (Rosmalen) die tot 8 januari een leuke expositie heeft in het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt ook al vele jaren bij ons. Zijn website www.tomsenders.nl geeft een goed beeld wat hij maakt. Onder ‘uitgelicht’ kun je een filmpje zien over zijn huidige solo-expositie. Onder ‘schilderijen’ kun je de ontwikkeling zien van figuratieve aquarellen (meestal in het landschap in Frankrijk) tot de abstracte ‘structuren’ in acryl.

Wil Liebens (Nederweert) schildert zowel abstract , lyrisch en figuratief abstract, realistisch en expressionistisch, van landschap tot portretten, enzovoorts. Kenmerkend van zijn "schilderwerken" zijn o.a. een sterk contrast tussen licht en donker, ze zijn krachtig, doordrongen van zichtbare gelaagdheid (relief), met krachtig herkenbare kleuren. Vorig jaar kregen wij een mooi schilderij die zijn plaats heeft gevonden in Bastide des Anges. Op zijn website tref je zijn doeken aan.

Joop Jacobs (Baarlo) heeft prachtige doeken gemaakt van voornamelijk portretten. Na in zijn 10er en 20er jaren met een schriftelijke cursus tekenen en schilderen wat geexperimenteerd te hebben, heeft Joop in 2011 het schilderen weer opgepakt. Hij schildert met olieverf voornamelijk karakteristieke ‘koppen’/portretten en soms landschappen. Zijn instagrampagina en facebookpagina bevat een overzicht van zijn werken.

Carlos Staelens (Prinsenbeek) heeft toegepaste kunsten gestudeerd in Brugge en hij behaalde daar een gouden medaille. Hij gebruikt veel verschillende materialen en werkt in verschillende stijlen. Op pinterest kom je een aantal van zijn werken tegen. 

Heleen Steukers, alhoewel niet aanwezig als gast, verdient het zeker om in dit rijtje genoemd te worden. Zij schildert graag met aardse kleuren en heeft alle woningen op het park aangekleed met haar schilderijen. Op pinterest staan een aantal van haar schilderijen.