Residence

Les Belles Heures

Hittegolf aanvang Zomer 2019

Hittegolf eind juni

Eind juni begon de temperatuur op te lopen naar maar liefst een nieuw warmte record van 44,3 graden.

De hele week bleef het kwik steken rond 40 graden en de nachten waren 24 graden. Dus snik heet en ongekend voor de Provence.

hittegolf kl

Hoe kom je de dagen dan door?! Vele mensen stelden zich die vraag en Heleen werd zelfs benaderd door de Belgische krant Belang van Limburg. Zie hieronder het artikel dat op Zaterdag 29 juni verscheen.

Warme lucht uit de Sahara blaast alle hitterecords omhoog in delen van Spanje en in het zuiden van Frankrijk. “Zelfs in de schaduw is het 42 graden”, zegt Heleen Steukers in Roaix. De Diepenbeekse baat al 20 jaar een vakantieverblijf uit in de provence. “Nooit meegemaakt. Extreem, extreem heet. Iedereen blijft binnen, kampeerders zoeken verkoeling in de supermarkt.” De duizenden vakantiegangers die zaterdag de autoroute du soleil nemen, wacht een helletocht.

De zes Belgische gezinnen die bij Heleen en Eric Benink een vakantiehuisje betrekken, mogen van geluk spreken. “Wij hebben airco. Dat is uitzonderlijk. In de meeste Franse vakantiewoningen en B&B’s is geen koeling voorzien. Nog erger is het gesteld op de campings, daar verblijven mensen in een ijzeren bak.” Heleen haar vakantiegangers kunnen na een rit van zo’n 1.000 kilometer meteen in het zwembad springen bij Les Belles Heures in Roaix, niet ver van Vaison-la-Romaine in de Vaucluse. Het is een van de vier zuidelijke departementen waar MétéoFrance voor de eerste keer de alarmfase rood heeft afgekondigd voor een gevaarlijke hittegolf. “De hitte is werkelijk ondraaglijk. De terrasjes op mooie pleintjes zijn leeg. Iedereen vlucht naar binnen. En zelfs daar is het warm. Bij mijn dochter is het 35 graden in het kamertje van hun pasgeboren baby”, zegt Heleen bezorgd. “Als er al een zuchtje wind is, dan is het alsof ze met een haardroger in je gezicht blazen. Pas na 20 uur wordt het buiten wat draaglijk. De scholen zijn gesloten en de examens werden uitgesteld omdat het onmogelijk is om in dit weer te studeren.” Haar man Eric meldt intussen dat twintig kilometer verder het Franse hitterecord is bereikt met 44,3 graden in Carpentras. Nog geen uur later sneuvelt dit kersverse record al. In Villevieille, in het departement Gard, wordt vrijdag om 15 uur een temperatuur van 45,1 graden geregistreerd. Voor het eerst in de geschiedenis is in Frankrijk de kaap van 45 graden overschreden.